11. Sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)

  • Naslovnica
  • 11. Sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)
11. Sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je u petak, 23. lipnja 2017. godine, u Stubičkim Toplicama održao 11. sjednicu na kojoj se raspravljalo o potrebi  donošenja lokalnih  programa za mlade, te o stanju funkcionalnih Savjeta mladih u općinama i gradovima u Krapinsko-zagorskoj županiji.  

O svom iskustvu u donošenju lokalnih programa za mlade, te o važnosti i mogućnostima koje donosi njihovo provođenje govorili su zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač i predsjednica Udruge mladih Feniks Elizabeta Škvorčec. S obzirom da su na području Županije samo 4 grada donijela svoj program za mlade  (Zabok, Pregrada, Donja Stubica, Oroslavje), po završetku rasprave formuliran je zaključak s pozivom općinama i gradovima u KZŽ da se prijave na natječaj za sufinanciranje izrade lokalnih programa za mlade koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Predsjednica Savjeta mladih KZŽ Veronika Kolman istaknula je kako  je Savjet mladih jedan od važnijih instrumenata kojim mladi mogu utjecati na odlučivanje i provođenje javnih politika u svom mjestu. ”Iako je postojećim Zakonom o Savjetima mladih predviđena dužnost  osnivanja i konstituiranja Savjeta mladih u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, trenutno funkcionalan Savjet mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji ima tek 11 od 32  jedinice lokalne samouprave. Stoga pozivamo općine i gradove koje nisu pokrenule postupak osnivanja Savjeta mladih na pokretanje postupka, uz informiranje mladih i udruga o  važnosti Savjeta mladih kako bi se na natječaj javio što veći broj zainteresiranih mladih osoba i time pridonijelo kvalitetnijem i stručnijem sastavu Savjeta mladih” istaknula je predsjednica Savjeta mladih KZŽ i dodala kako je trenutno u tijeku izrada novog regionalnog programa za mlade Krapinsko-zagorske županije u čemu aktivno sudjeluju članice i članovi Savjeta mladih KZŽ. Sjednici su prisustvovali  zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek i načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak.

Skip to content