AER Summer Academy 2022

AER Summer Academy 2022

Za sve mlade osobe aktivne u zajednici i regionalne političare važno je podijeliti svoja specifična iskustva i promicati svoje regije na međunarodnoj razini. Upravo takva prilika bila je od 29. kolovoza do 1. rujna u Irskoj, regiji Donegal, gdje se održala Ljetna akademija pod okriljem AER – Assembly of European Regions, organizacije koja okuplja regije diljem Europe.

Oko 150 mladih te službeno zaposlenih u regionalnoj administraciji dijelilo je dobre prakse različitih regija, raspravljalo o poboljšanju razmjeni ideja između regionalnih političara i mladih te poticalo međuregionalnu suradnju.

Krapinsko-zagorsku županiju predstavljali su član Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Hrvoje Debeljak i članica Mihaela Visinski.

Jedna od važnijih panel-diskusija bila je kako postupati s ukrajinskim izbjeglicama u svojoj zemlji. Svoj primjer podijelili su polaznici iz rumunjske regije Maramures koja se nalazi uz ukrajinsku granicu.

Tamo svakodnevno dolaze stotine izbjeglica, a važno je pobrinuti se za njih te pronaći im azil ili ih uputiti na daljnje putovanje. Osim potrebite hrane i higijenskih potrepština, svatko dobiva i mobitel s mogućnosti poziva i spajanja na internet, kako bi osobe mogle imati uvid u situaciju u Ukrajini i biti u kontaktu s obitelji.

Za izbjeglice na razini Europske unije pokrenut je i program „Enter to Transform“ koji im omogućava pokretanje vlastitog posla te je iznimno popularan u Irskoj, gdje se posebice zainteresirane upoznaje s irskim ekosistemom. Predstavljen je i program „Eurodyssey“ koji mladim osobama daje mogućnost stručne prakse i usavršavanja u inozemstvu te je pomogao brojnima u poboljšanju vještina nužnih za posao i kasnije lakše pronalaženje željenog posla. Iz Hrvatske članovi projekta trenutno su Šibensko-kninska županija i Varaždin.

Predstavnici norveške regije Nordland predstavili su svoj program kojim su željeli zadržati mlade u svojoj regiji, nakon što su primijetili trend sve većeg odlaska mladih u veće gradove. Naglašavaju da je važno slušati mlade, ne podcjenjivati njihovo znanje, biti inovativan i u komunikaciji s manjim, lokalnim zajednicama. Upravo to su i ključne značajke projekta u koji je i uključena i sama industrija.

Veliku važnost imale su društvene mreže na kojima mladi provode mnogo vremena pa je kampanja sadržavala i razne zabavne sadržaje kako bi se potaknulo mlade na uključenost.

Nakon nekoliko godina istraživanja i uključivanja regionalne banke u njihov projekt koja je davala financijsku pomoć, otvoreno je više radnih mjesta za mlade koji češće ostaju živjeti u svojoj regiji.
Jedna od radionica vodili su polaznici iz Vojvodine iz Srbije koji su bili domaćini Ljetne akademije AER 2019. godine te su podijelili svoje iskustvo o organizaciji takvog događanja i potaknuli druge regije da budu domaćini nekih od sljedećih akademija.

Za završetak projekta, umjesto planiranih govora regionalnih političara o zaključcima svih radionica, mikrofon u ruke dobili su – mladi. Tako smo odgovarali na pitanja što bi trebalo promijeniti na sljedećim akademijama, što nam se najviše svidjelo, a što najmanje, što smo novog naučili i koje ćemo novitete predlagati u svojim regijama.

Osim radionica, organizatori su svakodnevno organizirali prigodne izlete, pa se tako obišao gradić Londonderry u Sjevernoj Irskoj, Glenveagh – drugi najveći nacionalni park u Irskoj s 16.000 hektara planina, močvara, jezera i šuma te dvorcem izgrađenim 1870. godine te razgled poslovnog središta „gteic Gaoth Dobhair“.

Na završnoj svečanosti održan je i koncert irske tradicionalne glazbe, guslačice i vokalistice Mairead Ni Maonaigh te stepa, plesa koji je potekao iz Irske oko 400. godine.

Autor: Hrvoje Debeljak

 

Skip to content