Dvanaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)

  • Naslovnica
  • Dvanaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)
Dvanaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)

Civilno društvo odraz je ciljanog okupljanja pojedinaca oko zajedničkih ideja. U nedostatku mogućnosti zapošljavanja stručnih suradnika, riskiramo da udruge vođene isključivo volonterskim radom ostanu na razini entuzijazma njihovih osnivača, a zajedničke ideje „samo“ ideje.

Tematskom sjednicom Županijskog savjeta mladih otvorena je rasprava o stanju civilnog sektora u Krapinsko – zagorskoj županiji. Članovima Savjeta, Predsjednici županijske skupštine, Vlasti Hubicki i Zamjenici župana za društvene djelatnosti, Jasni Petek na sjednici se pridružio Karlo Kralj, član upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske.

Svojom raznovrsnošću civilni sektor na specifičan način odražava demokratičnost društva, stoga je i posebno važno podupirati i pomagati njegov rad i razvoj. Sustav potpore civilnom sektor, baziran na projektnim prijedlozima, osmišljen i provođen od strane Krapinsko – zagorske županije, nadležno je ministarstvo prepoznalo kao primjer drugim regionalnim samoupravama. Savjet mladih također je pohvalio transparentnost postojećeg načina sufinanciranja rada udruga sa preko 500.000 kuna godišnje. Pritom je iskorištena prilika da se upozori kako se istovremeno raspoređivanje od oko 900.000 kuna proračunskih sredstava namijenjenih poticanju sporta ostavlja Sportskoj zajednici. Savjet smatra kako je nužno i za ta sredstva iznaći transparentniji način raspodjele, prilagođen specifičnostima sportskih udruga i klubova, ali u suštini poći od namjenskog sufinanciranja temeljem natječaja o kojem odlučuje Županijska skupština, a provodi županijska uprava.

Nazočni su se složili oko prijedloga da je određena profesionalizacija rada udruga i sličnih organizacija civilnog društva neophodna. Naivno bi bilo očekivati apliciranje na zahtjevne natječaje Europske Unije ili provođenje kompleksnih i vremenski zahtjevnih projekata od strane volontera. Podizanje ljestvice očekivanih rezultata neraskidivo je sa jačanjem organizacijskih, administrativnih i financijskih kapaciteta organizacija civilnog društva. U okvirima ograničenih proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave tek predstoji iznaći optimalan model podrške profesionalizacije rada udruga i drugih organizacija civilnog društva.

Prilozi:
Poziv na 12. sjednicu Savjeta mladih
Zaključak 12. sjednice Savjeta mladih
Zapisnik sa 12. sjednice Savjeta mladih

Fotogalerija

Skip to content