„EUROPE GOES LOCAL“ – Studijski posjet Sloveniji

  • Naslovnica
  • „EUROPE GOES LOCAL“ – Studijski posjet Sloveniji
„EUROPE GOES LOCAL“ – Studijski posjet Sloveniji

Od 15.10.-18.10. ove godine, u sklopu projekta „Europe Goes Local“ održan je studijski posjet Sloveniji, a koji je imao za cilj predstaviti primjere dobre prakse jedinica lokalne samouprave i zakonodavni okvir kada je u pitanju rad s mladima.  

Studijskom posjetu prisustvovali su predstavnici iz četiri zemlje, Albanije, Estonije, Švedske i Hrvatske. Hrvatsku delegaciju su osim predsjednika Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Hrvoja Novaka, činili, Branimira Penić iz Udruge Carpe Diem, Ivana Matan, predstavnica Grada Karlovca, Petra Vdović, predstavnica Grada Pregrade i Marko Kovačić, predstavnik Instituta za društvena istraživanja Zagreb.

Tijekom studijskog posjeta sudionici i sudionice imali su prilike upoznati se sa zakonodavnim okvirom Republike Slovenije  kao i radom udruga mladih i centrima za mlade. Tom prilikom posjetili su Ured za mlade Republike Slovenije, Nacionalni Savjet mladih (MSS), Mrežu mladih „MaMa“, centar za mlade „Legebitra“ (Ljubljana), Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, centra za mlade u Brežicama, Trbovlju i Velenju, te Ured za mlade Grada Ljubljane.

Ured za mlade Republike Slovenije je tijelo osnovano 1991. godine pri Ministarstvu Republike Slovenije za obrazovanje, znanost i sport, a zaduženo je za mlade, realizaciju javnih interesa mladih na nacionalnoj razini. Kao takvo, zaduženo je za provođenje zakonodavnog okvira i mjera u području mladih te promiče neformalni obrazovni proces kako bi povećao kompetencije mladih. Također je zadužen za razvoj prikladnih mehanizama kojima se potiče rad organizacije mladih.

Nacionalni Savjet mladih Republike Slovenije (Mladinski svet Slovenije) je krovna organizacija koja povezuje sve organizacije mladih u Sloveniji. Savjet mladih Republike Slovenije je neprofitna i nevladina organizacija koja zagovara interese mladih Slovenaca na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U predstavljanju Mreže mladih „MaMa“, sudionice i sudionici sastanka imali su priliku upoznati se s radom centara za mlade. Mreža mladih „MaMa“ je krovna organizacija koja okuplja udruge koje vode centre za mlade u Sloveniji, udruge koje provode aktivnosti unutar centara za mlade i udruge koje svojim aktivnostima osiguravaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena za mlade i zagovaraju bolji položaj mladih u društvu. Ured za mlade Grada Ljubljanje osnovan je 1995. s ciljem koordiniranja slobodnog vremena mladih, poticanju aktivnosti i mogućnosti koje pružaju javne ustanove mladima i nevladine organizacije mladih te pronalaženja rješenja za potrebe mladih u gradu. U posjeti centra za mlade „Legebitra“, koji je prvi LGBTIQ centar za mlade u Sloveniji, sudionici i sudionice sastanka upoznali su se s načinom rada centra koji pruža sigurno mjesto LGBTIQ populaciji, provodi edukacije , organizira aktivnosti slobodnog vremena te profesionalnim savjetovanjem pruža potporu mladim LGBTIQ osobama kao i njihovim obiteljima.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je neprofitna humanitarna organizacija koja provodi društvene programe  (dnevni boravak za djecu i djecu Roma, podršku integraciji migranata i sl.),  promovira interkulturalni dijalog, aktivno građanstvo i rad s mladima.

Tijekom posjeta centru za mlade u Brežicama, prezentiran je rad centra i javne uprave u području mladih koji je započeo prije više od 20 godina. Centra za mlade Brežice je jedan od 13 centara u Europi koji nosi Oznaku kvalitete centara za mlade koju dodjeljuje Vijeće Europe. Svi posjećeni centri za mlade, u Brežicama, Trbovlju i Velenju pružaju i usluge smještaja unutar centara kroz hostele za mlade.

Skip to content