Europski tjedan mladih

Europski tjedan mladih

Ispred Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije na obilježavanju Europskog tjedna mladih sudjelovali su Lucija Buhin i Nikolina Bertol. 

Od ponedjeljka do utorka, 29.-30. travnja, održalo se obilježavanje Europskog tjedna mladih u Brusselsu.

Tema događanja je bila “Democracy and me”, a kroz različite aktivnosti istraživali su se načini putem kojih mladi mogu utjecati na odluke i biti aktivni u društvu. Europski tjedan mladih ima za cilj proslaviti i promovirati aktivnosti mladih kroz događaje organizirane u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus+. Događaj okuplja mlade ljude, sudionike projekta, organizacije mladih i kreatore politike.

Tijekom prvog dana sudjelovanja na otvaranju Europskog tjedna mladih prikazane su umjetničkim izvedbe, #EUandMe aktivnosti unutar pojedinih šatora i izložba projekata financiranih od strane EU na temu demokracije.

Tijekom drugog dana sudjelovanja održala se interaktivna rasprava na temu “THIS TIME ME AND MY FRIENDS ARE VOTING” te se proveo dijalog o tome kako svatko od nas može napraviti razliku, koje su to aktivnosti koje svatko od nas može poduzeti u svojoj zajednici kako bi potaknuli druge mlade da sudjeluju u političkom životu. Također, članice Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovale su i na raspravi na temu “Democracy and me”, gdje im se pridružio i Tibor Navracsics ( Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport iz Europske komisije). U okviru ove teme raspravljalo se o demokratskoj participaciji mladih u društvu i različitim aspektima sudjelovanja mladih.

Obzirom kako su mladi imali mogućnost iznositi svoja stajališta i razmišljanja o navedenom vidljivo je kako većina mladih smatra da mladi iz njihovih lokalnih zajednica ne sudjeluju u društvenom životu, ne izlaze na izbore, ne znaju što je Europska unija, kako ona funkcionira, koje su njezine vrijednosti, mogućnosti i zašto je ona uopće važna za svaku državu članicu, ali i samog pojedinca. Isto tako, vidljivo je kako brojni mladi smatraju kako je upravo obrazovanje ključno za promjenu navedenog, no promjena je upitna obzirom na to da Europska unija ne ulazi u uređenost obrazovnog sustava svake pojedine članice, što dovodi, kako smo i mogli čuti, do različitih iskustava i ne/upoznatosti mladih s Europskom unijom i svime što ona i donosi. Mladi iz različitih država članice naveli su kako upoznatost mladih s Europskom unijom najčešće ovisi o različitim aktivnostima pojedinih odgojno-obrazovnih institucija (škola), organizacija civilnoga društva i jedinicama lokalne samouprave.

Skip to content