eXploring Youth eParticipation

eXploring Youth eParticipation

Na seminaru „eXploring Youth eParticipation“ koji se održao u Tallinnu od 18.6.2018. do 20.6.2018. sudjelovalo je 70 osoba iz 30 zemalja koji se bave mladima, od radnika s mladima (youth workers), predstavnika mladih (youth leaders) do programera.

U trodnevnom programu članovi Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su na ukupno 12 aktivnosti. Otvorenje seminara započelo je s upoznavanjem pojma eParticipacije i uvodom u „Otvorene digitalne budžete“.

Nakon uvodnog predavanja održale su se „world cafe“ radionice na kojima su istraživali procese i usvajali znanja kako jasno zagovarati prava mladih i njihovoj potrebi participiranja i uključivanja u procese odlučivanja, koje su potrebe mladih, kako istražiti njihove potrebe i kako doprijeti do mladih.

Drugog dana seminara održana su predavanja o uspješnim procesima/projektima eParticipacije, kako uspješno planirati projekt/e eParticipacije te su održane radionice o pravnim aspektima eParticipacije, aktivaciji/uključivanju sudionika u eParticipaciju i osiguravanja pravog utjecaja eParticipacije. Zatim je održano predavanje o alatima/programima koje možemo koristiti kada su u pitanju projekti online participacije te je nakon toga održan sajam programera koji su izradili specifične aplikacije koje mogu pomoći kod pokretanja procesa eParticipacije.

Zadnjeg dana seminara održana su predavanja koja su nam pokušala približiti kako baze podataka koje se sakupljaju u različitim istraživanjima mogu pomoći kod rada s mladima i kod zagovaranja, ali i istraživanja potreba mladih. Održan je i BarCamp na kojem su govornici pričali o GDPR-u, njegovom utjecaju kada je u pitanju korištenje online alata i na sam proces eParticipacije.

Na kraju se održalo predstavljanje jbjMOOC-a (Online tečaja za digitalno sudjelovanje mladih) koji će na svojim stranicama održavati online tečajeve.

Skip to content