“Gdje su mlade glasačice i glasači?” – Konferencija Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

  • Naslovnica
  • “Gdje su mlade glasačice i glasači?” – Konferencija Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj
“Gdje su mlade glasačice i glasači?” – Konferencija Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Uoči izbora za Europski parlament na kojima će u svibnju 2019. godine 27 država članica Europske unije birati ukupno 705 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj se po prvi puta organizirala konferencija s ciljem informiranja mladih o važnosti njihove aktivne građanske participacije na europskim izborima.

Ured Europskog parlamneta u Hrvatskoj, 30. studenog 2018. organizirao je konferenciju “Gdje su mlade glasačice i glasači?”. Konferencija se sastojala od tri panela. Prvi panel okupio je zastupnice i zastupnike u Europskom parlamentu – Tonino Picula, Dubravka Šuica, Ivana Mlatić i Jozo Radoš – koji su pokušali objasniti važnost izbora za Europski parlament, ali i utjecaj Europske unije na lokalno stanovništvo. U drugom panelu sudjelovali su predstavnici političkih pomladaka – Biljana Gaća, Josip Bilaver, Kuzman Novak, Nikša Ovčina te predstavnici organizacija mladih. Završni dio konferencije se sastojao od radionice za studente Novinarstva na temu „fake news“.

Što je ovajputglasam.eu?

Europski parlament pokrenuo je internetsku stranicu ovajputglasam.eu kao središte svoje nepolitičke, institucionalne kampanje za izbore za Europski parlament. Njome je građankama i građanima u cijeloj Europskoj uniji osigura alat kojim svoju okolinu mogu potaknuti na glasanje u svibnju 2019. godine, na izborima za Europski parlament.

Cilj kampanje ovajputglasam.eu je osnažiti građanke i građane na angažman u demokratskom procesu, kako bi uz punu informiranost izašli na izbore i odlučili o budućnosti Europe u kojoj žele živjeti. Kampanja je do sada privukla 90 000 aktivistkinja i aktivista EU-a, od čega 2000 iz Hrvatske.

Budući da je na europske izbore u 2014. godini izašlo tek 13% mladih glasača i glasačica (18-24 godine), Europski parlament u Hrvatskoj organiziranjem ovakve konferencije čini prvi korak kako bi osvijestio važnost njihovog odlaska na birališta 26. svibnja 2019. godine – kad se europski izbori održavaju u Hrvatskoj.

 

Skip to content