Izvješće sa AER-YRN Warclow

Izvješće sa AER-YRN Warclow

Uključivanje mladih u aktualne rasprave jedina je garancija očuvanja kontinuiteta informiranosti te skupine stanovništva. Kako bi se povezali glavni ciljevi poljskog predsjedanja Europskom unijom – naglasak na Istočno partnerstvo i misao vodilja Youth regional network –a o poticanju interakcije mladih, poljska je regija Donja Silesija ugostila plenarno zasjedanje YRN-a uz radnu tema Going east.

Uloga YRN-a kao platforme za povezivanje zainteresiranih predstavnika mladih iz civilnog društva širom Europe tijekom konferencije održane u Poljskoj sagledana je iz perspektive zemalja Istočne Europe. Sudjelovanje predstavnika Gruzije, koji su se po prvi puta našli među predstavnicima mladih, govori o spremnosti i fleksibilnosti koju su mladi iz Istočne Europe spremni uložiti kako bi došli u kontakt sa novim idejama i iskustvima.

Visoki predstavnici pozdravili su ideju širenja otvorene suradnje među mladima prema istoku. U svom govoru Piotr Borys, člana Europskog parlamenta, objasnio je važnost otvaranja prema istoku, napomenuo je kako okretanje prema istoku znači odretanje prema 70 milijuna stanovnika Europe, a kako bi se zacrtani ciljevi mogli ostvariti Eruopska je unija spremna poduprjeti programe razmjene dobre prakse sa čak 2 milijarde eura. Zanimljiviji podatak za mlade je, kako je navela Marina Podlasek, članica Europske komisije, da je u sklopu programa Youth in action, za programe vezane uz Istočnu Europu, predviđeno preko 31 milijun eura.

Tijekom plenarnog zasjedanja prihvaćeni su prioriteti i sinergijski programi za svaku radnu grupu unutar Youth Region Network –a. Također održani su i izbori za predsjednika Youth Regional Network-a, za kojeg je na još jedan mandat izabran Olav Oskarson. Uz izbore za predsjednika YRN-a, održani su i izbori za predsjedavatelje radnih grupa, čime je omogućen kontinuitet u radu YRN-a.

Kao zaključak zasjedanja, nametnula se činjenica kako je samo integrirano drušvo mladih garancija uspješnosti buduće Europe, a to znači otvaranje prema Istočnoj Europi, razmjeni iskustva, promoviranju održivih ideja i zajednički rad na ostvarivanju boljeg položaja mladih u europskom drušvu sutrašnjice.

Prilozi:
Izvješće sa AER-YRN Warclow.doc
Izvješće sa AER-YRN Warclow.pdf

Skip to content