Izvješće za AER – YRN Brussles

Izvješće za AER – YRN Brussles

U cilju unaprjeđenja kapaciteta, efikasnijeg zagovaranja politika za mlade te uspješnije implementacije projekata, prošlog je tjedna u Bruxellesu usvojen statut YRN-a, čime je službeno započeo proces osnivanja novog međunarodnog legalnog entiteta prema belgijskim zakonu.

Regionalna mreža mladih (Youth Regional Network – YRN) do sada je funkcionirala kao platforma Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER) čija je članica i Krapinsko-zagorska županija, okupljajući predstavnike mladih iz stotinjak regija Europe.

Predstavnici Savjeta mladih , Krapinsko- zagorske, Karlovačke i Varaždinske županije te Grada Zagreba među osnivačima su YRN-a kao međunarodne organizacije. Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije predstavljao je predsjednik Savjeta Vedran Bukvić, ujedno i član predsjedništva YRN-a. Raniju uključenost u YRN na razini platforme u sklopu AER-a Savjeti mladih prepoznali su kao prostor za razmjenu primjera dobre prakse, projekata i politika za mlade, zbog čega su sudjelovali u novom koraku razvoja organizacije. Dodana vrijednost koju mreža pruža kroz jedinstveno okupljanje predstavnika regionalne, a ne nacionalne razine, time je ne samo očuvana, već su postavljeni temelji za širenje na nove članice, čime će vrijednost europskih različitosti doći do punog izražaja.

Do jesenskog plenarnog zasjedanja YRN-a dovršit će se zakonski postupak formalizacije mreže, a YRN će sklopiti i poseban ugovor o suradnji s AER-om i drugim potencijalnim institucijama i organizacijama nadnacionalne i europske razine. Inicijativa je da Hrvatska bude domaćin jesenskom zasjedanju YRN-a, što će ujedno biti i prilika za ostale županijske Savjete mladih iz Hrvatske da se uključe kako bi razmijenili primjere dobre prakse i lakše komunicirali svoje potrebe na europskoj razini.

Skip to content