Izvješće za YRN – Ponta Delgada

Izvješće za YRN – Ponta Delgada

Veronika Kolman i Vedran Kašić, predstavnici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su od 21. do 24. svibnja na plenarnoj  sjednici Youth Regional Networka, regionalne mreže mladih koja okuplja predstavnike mladih iz europskih regija te potiče na razmjenu ideja i iskustava, ali i usmjerava na osmišljavanje zajedničkih projekata i međuregionalno povezivanje mladih. Regionalna mreža mladih djeluje u sklopu Skupštine europskih regija koja objedinjuje preko 230 regija dok sama mreža trenutno broji 42 regije članice. Osim regija iz zemalja EU, članice dolaze i iz Rusije, Švicarske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske i Ukrajine.

Sjednica Youth Regional Networka okupila je u portugalskom gradu Ponta Delgadi na Azorskom otočju šezdesetak predstavnika mladih iz 26 europskih zemalja. Problem nezaposlenosti mladih bio je glavna tema sjednice, a o istom se raspravljalo na zajedničkoj konferenciji te na više radionica. Naši predstavnici sudjelovali su na radionici odbora „Poduzetništvo i profesionalni život mladih“, te se uključili u raspravu o preprekama i poticajima s kojima se mladi sreću u pokretanju vlastitih tvrtki. Kako bi im se to olakšalo, oni se moraju bolje upoznati sa samim procesom stvaranja i vođenja tvrtke, kao i svim preprekama i mogućnostima koje im stoje na tom putu. U tom je procesu značajna uloga državnih, regionalnih i lokalnih vlasti koje moraju stvoriti poticajno okruženje za stvaranje poduzetništva mladih: kvalitetno obrazovanje, mogućnost prikupljanja iskustva i upoznavanje s primjerima dobre prakse prilikom obrazovanja, te postojanje centara za poduzetništvo.“

Glavna tema konferencije bila je osnaživanje mladih u društvenom, socijalnom, ekonomskom aspektu, osobito kroz poticanje zapošljavanja mladih,  o kojoj su govorili:  Pilar Damião de Medeiros (Regional Director for Youth) i  Rui Bettencourt, glavni tajnik Eurodyssey-a (AER-ov prvi program, koji je bio postavljen u 1985, ima za cilj povećanje šansi mladim Europljanima da se integriraju u radni život nudeći im priliku radnog iskustva u inozemstvu).

Sudionici su imali priliku raditi u 4 odbora: 

1) Kultura i obrazovanje (teme: volontiranje, prepreke s kojima se mladi susreću,diskriminacija)

2) Zdravlje i socijalna pitanja (teme: kontracepcija, pobačaj, droga)

3) ProfesionalnI život i poduzetništvo mladih (teme: kvalitetno obrazovanje, mogućnost prikupljanja iskustva i upoznavanje s primjerima dobre prakse prilikom obrazovanja, te postojanje centara za poduzetništvo)

4) Obrazovno osposobljavanje i umrežavanje (ciljevi: bolja potpora YRN-a regionalnim savjetima mladih, redovito podnošenje izvješća u svom radu, novi vizual i više informacija na  web stranici, bolja priprema materijala za plenarne sjednice, formiranje liste kontakata sudionika, traženje povratnih informacija sudionika sjednica o kvaliteti razmatranja tematike)

Prezentacije o primjerima dobre prakse: inkluzija, projekt uključivanja djece slabijeg statusa u grupe, djelovanje mladih u zajednici.

 

Prilozi:
Raspored zasjedanja
Odbor za poduzetništvo i profesionalni život
Odbor za zdravlje i socijalnu skrb
Odbor za kulturu i obrazovanje

Fotogalerija

Skip to content