Mladi Zagorci na međunarodnoj edukaciji u Španjolskoj

  • Naslovnica
  • Mladi Zagorci na međunarodnoj edukaciji u Španjolskoj
Mladi Zagorci na međunarodnoj edukaciji u Španjolskoj

Nakon prošlogodišnjeg sastanka o lokalnoj i prekograničnoj perspektivi suradnje mladih održanog u Lepoglavi, mladi iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije zajedno su sudjelovali na međunarodnoj edukaciji u Španjolskoj

Mladi Zagorci sudjelovali su od 4. do 14. srpnja na na međunarodnoj edukaciji o projektnom menadžmentu u Barceloni. Španjolska Casa Eslava okupila je predstavnike organizacija iz još 7 europskih zemalja: Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Ukrajine, Mađarske te Srbije.

Sudjelovanje mladih iz Krapinsko – zagorske i Vraždinske županije kvalitetan je nastavak na prošlogodišnji sastakank o lokalnoj i prekograničnoj perspektivi suradnje mladih održanog u Lepoglavi. Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave tako je stupila u kontakt s Casa Eslava-om što je omogućimo sudjelovanje na ovoj međunarodnoj edukaciji, a među sudionicima bili su član Savjeta mladih Varaždinske županije, Mario Žuliček i predsjednik Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije, Vedran Bukvić.

Tema projekta bila je projektni menadžment. Obrada te teme omogućila je sudionicima stjecanje vještina pripreme, vođenja i evaluacije projekta. Projektom se željelo mlade educirati o načinu vođenja uspješnog projekta, te rješavanju problema, zadrški i izazova koje su sastavni dio svakog. Mladi su stekli specifične vještine i dobili praktične savjete. Isto tako, poticana je kreativnost i aktivno sudjelovanje svih sudionika.

Temi se pristupilo kombinacijom teoretskih i praktičnih aktivnosti. Metode neformalne edukacije, poput brainstorminga, debata, radionica, te studije slučajeva i rad u međunarodnim (interkulturnim) timovima, omogućili su usporedbu različitih pristupa rješavanja problema raširenih među mladima u cijeloj Europi.

Predstavnici organizacija mladih razmjenom iskustava i vlastitih primjera dobre prakse identificirali su potencijalne probleme u pripremi i vođenju budućih zajedničkih projekata te ponudili rješenja za iste. Time su postavljeni temelji za nove međunarodne suradnje organizacija civilnog društva, pri čemu je poznavanje i povjerenje u partnera od iznimne važnosti.

Partnerske organizacije koje su sudjelovale očekuju kako će apliciranjem novih projekata na program Youth in Action Europske unije, dogovorenih upravo u Barceloni, ponuditi provediva rješenja za poboljšanje života mladih u lokalnim zajednicama te ih potaknuti na aktivno djelovanje.

Dodatnu vrijednost projekta stvorila je intenzivna komunikacija predstavnika organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Dok visoka politika još uvijek govori o potrebi smanjivanja tenzija, mladi su novom suradnjom i zajedničkim radom pokazali kako barijere koje se uzimaju zdravo za gotovo među njima ne postoje. Bez nepotrebnih prepreka otvorenost za suradnju organizacija iz spomenutih zemalja time je postala dobar primjer kako bi cijela društva mogla, ali i trebala zajedno djelovati.

Skip to content