Nacionalna konferencija savjeta mladih RH

  • Naslovnica
  • Nacionalna konferencija savjeta mladih RH
Nacionalna konferencija savjeta mladih RH

U organizaciji Udruge gradova RH i Savjeta mladih Grada Samobora je početkom prosinca 2017. godine u Samoboru održana Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske, na kojoj su u ime Savjeta mladih KZŽ sudjelovale Ana Florjan, Veronika Kolman i Kristina Rafaj. Konferencija je okupila gotovo stotinu sudionika iz više od 50 općinskih, gradskih i županijskih savjeta savjeta mladih diljem Hrvatske, a glavna rasprava vodila se po pitanju primjene Zakona o savjetima mladih u praksi te inicijative predstavnika savjeta mladih za izmjenama  odredbi zakona koje bi rezultirale rješavanjem problema primjene zakona u praksi. 

Tijekom prvog dana konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse savjeta mladih diljem Hrvatske, a u radnom dijelu tijekom drugog dana organizirana je panel rasprava ”Kako i koga savjetuju savjeti?”  uz moderiranje zamjenika gradonačelnika Lepoglave Hrvoja Kovača i goste paneliste: Ivana Koprića, profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu, Marka Kovačića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Borisa Krajinovića iz Vijeća mladih Predsjednice Republike i Marka Matijevića, glavnog urednika portala srednja.hr.

Nakon panel rasprave te prezentacije praksi uključivanja mladih u procese donošenja odluka iz drugih europskih zemalja uslijedio je rad u grupama te donošenje zaključaka usmjerenih Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

”Prošlogodišnja Nacionalna konferencija savjeta mladih RH rezultirala je unapređenjem metodologije izvještavanja o radu savjeta mladih, a tijekom sljedeće godine planira se i realizacija inicijative licenciranja jedinica lokalne samouprave pogodnih za mlade. Vjerujem kako je upravo realizacija zaključaka prošlogodišnje konferencije motivirala znatno veći broj broj sudionika ove godine. No napominjem da, unatoč upućenom pozivu za sudjelovanjem u radnom dijelu konferencije te okupljanju predstavnika većine svih aktivnih savjeta mladih u RH, nažalost tijekom donošenja zaključaka nisu bili prisutni i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Takvu indiferentnost i odnos politike i političara prema mladima kao samo deklaratorno važnim članovima društva potrebno je mijenjati prema partnerskoj suradnji ključnih donositelja odluka i mladih, te odnosu prema mladima kao aktivnim pokretačima promjena ka boljem i ravnopravnijem društvu”, napomenula je tom prilikom predsjednica Savjeta mladih KZŽ Veronika Kolman.

Skip to content