Nacionalna konferencija savjeta mladih

  • Naslovnica
  • Nacionalna konferencija savjeta mladih
Nacionalna konferencija savjeta mladih

Veronika Kolman i Željka Cvrtila su u ime Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovale na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske koja je održana od 2. do 4. prosinca u Karlovcu.

Konferencija ”Želimo znati koji su gradovi dobri za mlade!” okupila je gotovo stotinu sudionika iz više 40 općinskih, gradskih i županijskih savjeta mladih iz cijele Hrvatske. Glavna tema rasprave bilo je licenciranje jedinica lokalne samouprave pogodnih za mlade. Ovim bi se modelom, po uzoru metodu općina i gradova prijatelja djece te na sličan slovenski model, potaknulo općine, gradove i županije da  dodatno unaprijede život mladih u lokalnoj sredini. U Karlovcu je svoja iskustva o model licenciranja općina za mlade u Sloveniji iznijela direktorice Inštituta za mladinsko politoko Rozana Mužica, , a s mladima je svoja iskustva napretka politika za mlade općine koja ima licencu podijelio  župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Program Nacionalne konferencije se uz plenarni dio sastojao i od radionica koje su trebale unaprijediti metodologiju izvještavanja o radu savjeta mladih te unaprijediti mogućnosti uspoređivanja, suradnje i prenošenje primjera dobre prakse između savjeta mladih. Mladi aktivisti uz kvalitetno mentorstvo, mnoštvo gostiju te primjera dobre prakse iznjedrili zaključke za koje vjeruju da će u suradnji sa svim razinama vlasti poboljšati status savjeta mladih s konačnim ciljem veće uključenosti mladih u kreiranje politika i sudjelovanja u odlučivanju.

”Najveći doprinos konferencije ka jačanju statusa Savjeta mladih bio je u zajedničkom radu sudionika na temelju primjera dobre prakse, s donošenjem konkretnih zaključaka koji bi bili korisni za njihov svakodnevni rad. Stoga je i Savjet mladih KZŽ imao prilike prezentirati svoja iskustva suradnje sa Županijskom skupštinom i radnim tijelima, kao i projekte potpore lokalnim savjetima mladih i organiziranja tematskih sjednica na kojima gostuju stručnjaci iz određenih područja društvenog života županije – što predstavlja jedinstven način rada Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica Savjeta mladih KZŽ Veronika Kolman.

Među brojnim gostima konferencije bili su i partneri iz Nacionalne udruga djece i mladih Republike Francuske koji su održali predavanje primjera dobre prakse sustava savjeta mladih u Republici Francuskoj, a o položaju mladih u Europskoj uniji govorila je zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.  Nacionalna konferencija savjeta mladih RH održana je u organizaciji je Savjeta mladih Grada Karlovca i Grada Karlovca, Savjeta mladih Karlovačke županije i Karlovačke županije te Udruge gradova, a u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Veleposlanstvom Republike Francuske, Nacionalnom udrugom mladih i djece Republike Francuske, Inštitutom za mladinsko politiku Republike Slovenije, Mrežom mladih Hrvatske i udrugom Izvan fokusa.

 

Fotogalerija

 

Skip to content