Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

  • Naslovnica
  • Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a
Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava 1. prosinca brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Cilj je različitim aktivnostima i medijskim događanjima doprinijeti informiranju javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, mogućnostima prevencije te podjsetiti o važnosti uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihovi bližnji.

Ove godine poruka Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je „Izjednačiti“, te je to poticaj za nas sve da radimo na rješavanju nejednakosti i doprinosimo eliminaciji infekcije HIV-om i AIDS-a.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca, a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle.

Prema preliminarnim podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do polovine studenoga 2022. godine zabilježeno je ukupno 2002 osobe kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 613 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od AIDS-a umrlo 255 osoba.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije, Mreža udruga Zagor i Pregrada.info-Udruga za mlade kreirali su informativno-edukativni letak u koji su stavili i kondom koje su dijelili na glavnom gradskom trgu u Zaboku. Tiskanu verziju letka možete pronaći i u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije.

Liječenje infekcije HIV-om je učinkovito i danas postoje znanstveni dokazi da nemjerljiva količina HIV-a u krvi znači da se virus ne može prenijeti seksualnom partneru, čak i u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa. N=N znači Nemjerljiv = Nezarazan (engl. U=U meaning Undetectable=Untransmissible)

To znači da osobe koje imaju infekciju HIV-om i koje redovito dnevno uzimaju antiretroviralnu terapiju prema preporuci liječnika, a koja smanjuje količinu virusa u njihovom tijelu na nemjerljive razine testom, postignu i održavaju tu nemjerljivu razinu HIV-a u krvi 6 mjeseci i više, ne postoji rizik prijenosa HIV-a svojim seksualnim HIV negativnim partnerima/icama, čak i ako ne koriste zaštitu kondomom.

Letak možete preuzeti na poveznici: LETAK O AIDS-u

Izvor i dodatne informacije o prevenciji AIDS-a potražite na:

https://huhiv.hr/nemjerljiv-nezarazan/ , https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/svjetski-dan-aids-a-2022/ , http://www.zdravlje.hr , http://www.spolnozdravlje.hr

Skip to content