Održana obuka savjeta mladih

Održana obuka savjeta mladih

Tridesetak predstavnika savjeta mladih s prostora Krapinsko-zagorske županije, djelatnika Županije i jedinica lokalne samouprave u čijoj je nadležnosti rad s mladima se u subotu, 4. srpnja, okupilo u Srednjoj školi Krapina na obuci za savjete mladih.

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zaklada Friedrich Ebert ovakve obuke organizira diljem Hrvatske s ciljem poboljšanja funkcioniranja savjeta mladih, savjetodavnih tijela koja promiču i zagovaraju prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj i područnoj razini. Na obuci u Krapini, koja je organizirana je u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i njezinim savjetom mladih, sudjelovali su predstavnici savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Krapine, Zaboka, Pregrade, Klanjca, Donje Stubice, Gornje Stubice, Stubičkih Toplica, Tuhlja, Bedekovčine i djelatnici Krapinsko-zagorske županije te gradova Krapine i Pregrade.

Tijekom održavanja obuke kombinirani su različiti pristupi – predavanja, diskusije i radionice, koji su prisutne proveli kroz širok raspon tema potreban za kvalitetno funkcioniranje savjeta mladih. Sudionici obuke su pobliže upoznati sa sustavom lokalne samouprave i mjestom koje savjeti mladih trebaju zauzeti u toj samoupravi. Predstavnici mladih su kao osobito dragocjene istaknuli praktične primjere koji su im zorno pokazali neke od aktivnosti u njihovoj nadležnosti.

Iako je osnivanje mladih zakonska obaveza svih jedinica lokalne samouprave, velik broj gradova i općina još uvijek nema svoje savjete. Kako ne postoji sustavna obuka za članove savjeta mladih, oni su često nedovoljno aktivni ili pak preopterećeni aktivnostima koje im ne zalaze u nadležnost. Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije prepoznao je ovaj problem i kao jedan od svojih prioriteta odredio širenje mreže savjeta mladih na lokalnu razinu i aktivnu pomoć u njihovom funkcioniranju. Ova je obuka organizirana kao samo jedan od brojnih napora usmjerenih ostvarenju tog cilja

Predavači su bili stručne osobe iz jedinica lokalne samouprave i savjeta mladih Nives Kopjatich-Škrlec, Dragica Keneter, Sonja Marković Horvat i Matija Kikelj.

 

Fotogalerija

Skip to content