Petnaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)

  • Naslovnica
  • Petnaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)
Petnaesta sjednica Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije (II. saziv)

Posljednju sjednicu II. saziva Županijski savjeta mladih posvetio je potencijalima modela samozapošljavanja, alternativnom obliku smanjenja nezaposlenosti u situaciji stalnih i nepredvidljivih promjena u gospodarstvu. 

Akumulirani izostanak reformi u strukturi gospodarstva, obrazovnom sustavu, tržištu rada i poslovnoj klimi kulminirali su padom inozemne potražnje i pogoršanjem uvjeta financiranja 2008. i 2009. godine. Kao katalizator problema, kriza je ukazala na dugoročno neodrživo stanje koje je dodatnim izostankom reformi rezultiralo sa 6. godina pada BDP-a. Pad ekonomske aktivnosti odrazio se na smanjenje zaposlenosti. Jedna od posebno pogođenih skupina su i mladi, a na što ukazuje i 3. mjesto po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji.

Struktura suvremenog gospodarstva, dinamika promjena i globalni trendovi ukazali su na slabosti postojećeg modela profesionalnog života. Jedna od alternativa je koncept samozapošljavanja. Veća samo-odgovornost, pro-aktivnost i sklonost inicijativi te manja averzija prema riziku profiliraju osobe spremne na samozapošljavanje. Nadležne institucije predstavljenim mjerama prepoznaju potencijal koncepta. Njegova puna funkcionalnost ovisi o postojanju komplementarnih mjera na svim razinama, a za što je potrebna popularizacija i intenziviranje javne rasprave na predmetnu temu.

Savjet mladih u tom je cilju posljednju sjednicu II. saziva posvetio tematici samozapošljavanja mladih. Ugošćivanjem predstavnika Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Krapina(HZZ), Hrvatska gospodarska komoga, Županijska komora Krapina (HGK), Savjet je na okruglom okupio predstavnike svih relevantnih institucija u strukturi poticanja samozapošljavanja.

Diskusijom na okruglom stolu predstavnici regionalne samouprave upoznati su sa sustavom poticanja samozapošljavanja u Hrvatskoj, predstavljene su im postojeće mjere poticanja samozapošljavanja na nacionalnoj razini te primjeri komplementarnih mjera poticanja samozapošljavanja na regionalnoj razini. Kao najveća prepreka većem samozapošljavanju identificiran je nedostak interesa ciljane skupine. Iako postoje instrumenti financijske potpore  u obliku subvencioniranih kredita te bespovratnih sredstava, dokumentacija pripremljena za apliciranje često nije na zadovoljavajućoj razini. Temeljem analize postojećeg stanja Savjet mladih definirao je potencijalne mjere unaprijeđenja sustava poticanja samozapošljavanja od strane Krapinsko – zagorske županije. (više u dokumentu Zaključak 15. sjednice Savjeta mladih)

 

Prilozi:
Poziv na 15. sjednicu Savjeta mladih
Zaključak 15. sjednice Savjeta mladih

 

Fotogalerija

Skip to content