Predsjedništvo YRN-a održalo sjednicu u Brusselsu

  • Naslovnica
  • Predsjedništvo YRN-a održalo sjednicu u Brusselsu
Predsjedništvo YRN-a održalo sjednicu u Brusselsu

Predsjedništvo Regionalne mreže mladih (YRN) održalo je proteklog vikenda sjednicu kojoj je prisustvovao i predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Vedran Bukvić.

YRN je prema trenutnom karakteru međunarodna platforma jedinstvena u Europi u odnosu na članove koje okuplja. Naime, većina međunarodnih organizacija okuplja predstavnike s nacionalne razine, dok YRN stavlja naglasak na važnost supsidijarnosti. Kako bi se očuvala ova posebnost Mreže, a istovremeno unaprijedila struktura i omogućio pristup fondovima EU i drugim oblicima financiranja, potrebno je Mrežu formalizirati kao međunarodni legalni entitet. Uobičajena praksa i pogodnost pravnog sustava odredili su Bruxelles kao sjedište budućeg legalnog entiteta, čemu u prilog ide i mogućnost korištenja prostora i kapaciteta AER-a, ali i ureda većine regija.

Postupak osnivanja međunarodnog legalnog entiteta zahtijeva određeni pravni postupak koji započinje usvajanjem Statuta od strane osnivača, nakon čega ga mora potvrditi odabrani odvjetnik, a dokumenti potom registrirani kod Ministarstva pravosuđa. Postupak osnivanja, kao i potencijalne troškove snosit će AER. Očekuje se da će postupak donošenja Statuta biti dovršen u svibnju, odnosno do održavanja proljetne plenarne sjednice YRN-a, a uz ostala tehnička pitanja tu je, dakako, i utvrđivanje odluka regija da – zajedno sa svojim vijećima, savjetima ili parlamentima mladih – uđu u članstvo.

Skip to content