Razvoj civilnog društva na području Alpe Jadran

  • Naslovnica
  • Razvoj civilnog društva na području Alpe Jadran
Razvoj civilnog društva na području Alpe Jadran

Članovi i članice Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su 29. 03. 2018. godine na završnoj konferenciji projekta „Razvoj civilnog društva na području Alpe Jadran“ koja se održala u Zelenoj dvorani u Zaboku.

Nositeljica projekta je Krapinsko-zagorska županija, a isti se prijavo na inicijativu Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije. Partnerske organizacije s područja županije su Mreža udruga Zagor i Zagorska razvojna agencija d.o.o., dok je Centar za informiranje, sudjelovanje i razvoj nevladinih organizacija partner iz Slovenije (Ljubljana), a Stenitzer Consulting & Coaching partner iz Austrije (Klagenfurt). Partneri u projektu dijele iste ciljeve i ideje, obzirom da civilno društvo vide kao “treći sektor” društva. Projekt je odobren u travnju 2017. godine od strane Upravnog odbora Saveza Alpe-Jadran.

Cilj projekta bio je umrežavanje, istraživanje, predstavljanje primjera dobre prakse i razmjena znanja o odnosima između organizacija civilnog društva i javnog sektora u području Alpe Jadran. Projektom su se razvili inovativni modeli suradnje organizacija civilnog društva te javnog i privatnog sektora.

Glavni rezultati projekta su: uspostava snažne, održive i rastuće mreže organizacija civilnog društva na području projekta i šire te izrada publikacije na temelju prethodno provedenog istraživanja i rasprave o postojećim modelima suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, analize novih trendova i promicanja inovativnih modela suradnje organizacija civilnog društva, javnog i privatnog sektora.

Konferencija je potaknula i raspravu o financiranju udruga, ali i ukazala na potrebe umrežavanja, odnosno postojanja krovnih organizacija udruga kako bi one bolje prezentirale interese i potrebe udruga. Istaknuto je kako je potrebno provjeriti da li je provedena evaluacija primjene Uredbe o financiranju udruga, ukoliko ista nije provedena potrebo je inicirati evaluaciju kako bi se provjerili njezini učinci. Također, potrebno je razmotriti mogućnosti administrativnog olakšavanja prijave i provedbe projekata koji su ostvarili manji iznos sufinanciranja svojih projekata (do 14.000,00 kuna) po uzoru na slovenski model, podržati i uspostaviti organizaciju grupa samopomoći po uzoru na austrijski model bolnice samopomoći, kao i potaknuti diferencijaciju u radu i sukladno tome financiranje profesionalnih od volonterskih udruga. Isto tako, potrebno je komunicirati s jedinicama lokalne samouprave o uvođenju mogućnosti financiranja rada udruga koje nisu registrirane na njihovom području, ali imaju članove s područja koje obuhvaća grad/općina.

 

Fotogalerija

Skip to content