Savjet mladih uz Mjesec ponosa

Savjet mladih uz Mjesec ponosa

I ove godine Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije podsjeća na važnost Mjeseca ponosa, lipnja, koji je posvećen svim pripadnicima LGBTQIA+ zajednice. Mjesec ponosa postoji još od sedamdesetih, a započeo je nakon nereda zbog prosvjeda za prava homoseksualaca u SAD-u. Godinama nakon počeli su marševi u nekoliko američkih gradova. U sklopu Mjeseca ponosa često se održava i povorka ponosa (pride) u gradovima diljem svijeta. Tako je i u Hrvatskoj gdje je pride već održan u Splitu i Karlovcu, a ove subote bit će i u Zagrebu pod sloganom ‘Zajedno za trans prava’.

Zašto je važno i dalje obilježavati i slaviti Mjesec ponosa? Mlade LGBT+ osobe diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, još uvijek proživljavaju vrijeđanje, prozivanje, mržnju i nasilje te i dalje često nisu ravnopravne s osobama ostalih seksualnih orijentacija. U Hrvatskoj su na prvom splitskom prideu 2011. godine ozlijeđeni novinari i sudionici, 2020. godine je u Zagrebu spaljen gay muškarac. Istraživanje iz 2021. kaže da jedna trećina maturanata i dalje misli da je homoseksualnost bolest, a polovica njih smatra da se homoseksualna orijentacija ne bi trebala javno isticati.

Savjet mladih nedavno je podržao i Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) 17. svibnja, a zastava duginih boja od tada je izvješena u Centru za mlade u Zaboku. Podsjetimo, ovogodišnja tema IDAHOBIT-a bila je ‘Uvijek zajedno: ujedinjeni u različitosti’ s ciljem ujedinjenja u različitosti.

IDAHOBIT slavi se još od 2004. godine kako bi se skrenula pozornost na nasilje i diskriminaciju koje proživljavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interseksualne osobe te svi oni s različitim seksualnim orijentacijama, rodnim identitetom, izražavanjem ili spolnim karakteristikama. 

Skip to content