Sjednica YRN-a u Portugalu

Sjednica YRN-a u Portugalu

Predsjednica Savjeta mladih Veronika Kolman i član Savjeta Vedran Kašić sudjelovali su od 21. do 23. svibnja na plenarnoj sjednici Youth Regional Networka, regionalne mreže mladih koja okuplja predstavnike mladih iz europskih regija te potiče na razmjenu ideja i iskustava, ali i usmjerava na osmišljavanje zajedničkih projekata i međuregionalno povezivanje mladih.

Sjednica Youth Regional Networka okupila je u portugalskom gradu Ponta Delgadi na Azorskom otočju šezdesetak predstavnika mladih iz 26 europskih zemalja. Problem nezaposlenosti mladih bio je glavna tema sjednice, a o istom se raspravljalo na zajedničkoj konferenciji te na više radionica. Naši predstavnici sudjelovali su na radionici odbora „Poduzetništvo i profesionalni život mladih“. Zagorci su se uključili u raspravu o preprekama i poticajima s kojima se mladi sreću u pokretanju vlastitih tvrtki. Kako bi im se to olakšalo, oni se moraju bolje upoznati sa samim procesom stvaranja i vođenja tvrtke, kao i svim preprekama i mogućnostima koje im stoje na tom putu. U tom je procesu značajna uloga državnih, regionalnih i lokalnih vlasti koje moraju stvoriti poticajno okruženje za stvaranje poduzetništva mladih. Predsjednica Županijskog savjeta mladih Veronika Kolman ističe korisnost razmjene iskustva i ideja mladih iz različitih krajeva Europe  i dodaje: „Svijet trenutno svjedoči velikoj promjeni – broj stanovnika raste, ali tradicionalno tržište rada se brzo smanjuje. Svi mi, prvenstveno mladi, morat ćemo se prilagoditi neizbježnim promjenama  na tržištu rada. Na nama je da razvijanjem naših znanja i vještina te promjene dočekamo spremni. Međutim, odlučujuća je uloga javne vlasti koja upravo kreiranjem politika utječe na razvoj poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva mladih: kvalitetno obrazovanje, mogućnost prikupljanja iskustva i upoznavanje s primjerima dobre prakse prilikom obrazovanja te postojanje centara za poduzetništvo.“

Regionalna mreža mladih djeluje u sklopu Skupštine europskih regija koja objedinjuje preko 230 regija dok sama mreža trenutno broji 42 regije članice. Osim regija iz zemalja EU, članice dolaze i iz Rusije, Švicarske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske i Ukrajine.

Skip to content