Treća sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)

  • Naslovnica
  • Treća sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)
Treća sjednica Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije (III. saziv)

U četvrtak, 28. svibnja 2015.  Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije održao je u Zaboku svoju 3. sjednicu s temom ”Značaj, djelokrug i mogućnosti Savjeta mladih, te suradnja s civilnim društvom”. 

Svrha tematske sjednice bila je bolje informiranje članova Savjeta mladih o djelokrugu rada i mogućnostima Savjeta mladih kroz edukaciju, razmjenu iskustva i primjere dobre prakse kako bi na kvalitetnim pretpostavkama započeli rad u Savjetu mladih. Članovima trećeg saziva Županijskog savjeta mladih pridružili su se u raspravi i predstavnici lokalnih Savjeta mladih iz Gornje Stubice, Pregrade, Radoboja, Stubičkih Toplica i Zaboka. Radi raspolaganja što konkretnijim podacima o navedenoj temi, na sjednici su govorili predsjednik Youth Regional Networka Mario Žuliček, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek i koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović. Time je Županijski savjet mladih nastavio raditi po konceptu „tematskih sjednica “ na kojima sudjeluju relevantni govornici iz određenog područja društvenog, političkog ili kulturnog života iz Krapinsko- zagorske županije, a nakon izlaganja stručnih govornika i iznesenih općih podataka, statistika i ostalim pokazatelja o određenoj tematici Savjet raspravlja o prezentiranoj temi. Po završetku sjednice Savjet mladih formulirao je stajalište po pitanju stanja u Savjetima mladih u jedinicama lokalne samouprave.

”Iako je postojećim zakonom o Savjetima mladih predviđeno osnivanje i konstituiranje Savjeta mladih u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, trenutno funkcionalan Savjet mladih u Krapinsko – zagorskoj županiji ima tek trećina jedinica lokalne samouprave’‘, istaknula je predsjednica Županijskog savjeta mladih Veronika Kolman.  Nažalost, zakon ne predviđa sankcije za one gradove ili općine koje nisu osnovale Savjet mladih iako se zbog takvog nemara u značajnom mjeri onemogućuje aktivno sudjelovanje mladih u kreiranju društvenog života zajednice. Štoviše, nepostojanjem institucije Savjeta mladih mladima se oduzima predviđena uloga ravnopravnog sudionika u društvenom životu zajednice, a još važnije njihove ideje ostaju neiskorištene u svrhu razvoja. Stoga su nakon rasprave formirani prijedlozi mjera u svrhu aktivnog poticanja osnivanja lokalnih Savjeta mladih, a jedna od njih je dopis jedinicama lokalne samouprave s uputstvom na  zakonsku obavezu osnivanja Savjeta mladih potkrijepljenu  obrazloženjem problema koji stvaraju svojim nemarom.”

Skip to content